Muziek in de Parade

Impressie artwork

Muziek in de Parade

Publicatie:

Op 5 mei zal er een indrukwekkende Parade door de straten van Valkenburg, Rijnsburg en Katwijk rijden. Ongeveer 100 onderdelen zullen de parade vormen. In dit bericht worden er drie korpsen uitgelicht die meedoen aan de Parade. Het Reünie Orkest Artillerie Trompetterkorps, The Hague Highland Pipe Band’ en onze eigen Katwijkse DVS.

Wie kent ze niet, op 5 mei een thuiswedstrijd voor zowel de junioren als de senioren van DVS.

Door Vriendschap Sterk is in de loop van de jaren uitgegroeid tot het muzikale visitekaartje van Katwijk. De Marchingband is befaamd om haar aparte sound, die ontstaat door de balans tussen de individuele klankkleuren, welke samensmelten in een eenheid van geluid. De uniformen van de Nederlandse Krijgsmacht in het algemeen en in het bijzonder het uniform van de Limburgse Jagers hebben model gestaan voor het uniform van de Marchingband. De keuze voor een groen uniform levert het korps de bijnaam De Groene Jagers op. Een naam die nog steeds met trots wordt gedragen.
Junioren Door Vriendschap Sterk, dit korps heeft net als hun ‘grote broer’ de Marchingband, een naam opgebouwd in de wereld van muziekkorpsen en behoort tot de top van de jeugdkorpsen. Net als de Marchingband, dragen de Junioren een uniform dat is afgeleid van de Limburgse Jagers.

En dan het Reünie Orkest Artillerie Trompetterkorps. Dit korps is hoofdzakelijk geformeerd uit voormalig dienstplichtige militairen die als muzikant waren ingedeeld bij het in 1960 opgerichte Artillerie Trompetterkorps, dit korps werd later omgezet tot fanfarekorps. In 1995 werd het korps officieel opgeheven, maar in het kader van de viering van het 325-jarig jubileum van het Wapen der Artillerie werd in november 2001 een reünieorkest opgericht. Sinds de eerste repetitie op 15 december 2001 komen de ongeveer 60 muzikanten uit alle windstreken van Nederland bijeen en repeteert het ROA iedere drie weken op zaterdag. Het Reünie Orkest Artillerie Trompetterkorps (ROA) verzorgt optredens tijdens militaire en civiele evenementen op vele plaatsen in Nederland en in het buitenland.

Als laatste in dit artikel de ‘The Hague Highland Pipe Band’. Deze band is afkomstig uit Den Haag en speelt doedelzakmuziek in de Schotse Stijl. In 1957 werd gestart met een wandelclubje van 14 kinderen in Schotse rokjes onder de naam “De Haagse Hooglanders”. Vijf jaar later was de groep uitgegroeid tot een drumband, die aan vele marsen en concoursen deelnam. Op 12 april 1972 werden de Haagse Hooglanders een echte Pipe Band en een jaar later werd voor het eerst als zodanig in het buitenland opgetreden en deden de dancers hun eerste pasjes. Weer een jaar later werd de hele band in originele full-dress gestoken en was de metamorfose compleet.
De ‘The Hague Highland Pipe Band’ treedt op in Full Dress, het militaire uniform zoals dat gedragen wordt door de Schotse regimenten.

De komende weken zullen we meer korpsen uitlichten, zodat u op 5 mei, terwijl u geniet van alle geschiedenis die voorbij komt rijden, de bijzonderheden van de muzikanten weet.

Tickets

Klik snel op deze knop en koop tickets voor de leukste activiteiten tijdens de viering van 75 jaar Vrijheid.

Tickets kopen