Katwijk eert Engelandvaarders

Impressie artwork

Katwijk eert Engelandvaarders

Publicatie:

Artikel verschenen in het Leidsch Dagblad op woensdag 6 november 2019, na de persconferentie op 4 november. Geschreven door Ed Olivier.

Katwijk staat tijdens de 75ste viering van de Bevrijding in het teken van de Engelandvaarders: de 1700 mannen en vrouwen die Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog wisten te ontsnappen. De meesten wilden aan de zijde van de geallieerden meevechten tegen de Duitse bezetter.

Dat leverde onder andere het heroïsche verhaal op van Erik Hazelhoff Roelfzema, de Soldaat van Oranje die al jarenlang ‘s avonds herleeft tijdens de musicalvoorstelling op het voormalig Marinevliegkamp Valkenburg. Maar ook: vele vluchtelingen werden gepakt en gefusilleerd, of kwamen om in een concentratiekamp. Zo staat Katwijk centraal in het dram rond de zogeheten Stijkelgroep, genoemd naar de Haagse verzetsman Han Stijkel. Tijdens een poging om naar Londen over te varen met de KW133 van Willem en Arie van der Plas liep Stijkel op 2 april 1941 door verraad echter in een val van de bekende verrader Anton van der Waals. Al snel regende het arrestaties in de hele organisatie. De 47 gearresteerde verzetsmensen werden na bijna een jaar gevangenschap in het beruchte Oranjehotel overgebracht naar Berlijn, waar 32 leden weden geëxecuteerd. Onder hen elf Katwijkers. De leden van de Stijkelgroep hebben een eregraf op de Haagse begraafplaats Westduin.

Feestprogramma
De Katwijkse, Rijnsburgse en Valkenburgse Oranjeverenigingen hebben deze week een tipje van de sluier opgelicht van het herdenkings- en feestprogramma. Dat is voor een deel door het Katwijkse publiek zelf samengesteld. De Oranjeverenigingen hebben de inwoners dit voorjaar opgeroepen programma ideeën naar voren te brengen.
Naar een idee van lerares Esmeralda de Jong vormen de leerlingen uit de bovenbouw van de Katwijkse basisscholen op 2 april een ‘levende vlag’, waar een dronefoto van wordt gemaakt. Een ander Katwijks idee: het Bezoekerscentrum van vliegkamp Valkenburg staat in april en mei in het teken van 75 jaar vrijheid.
Katwijk doet in januari 2020 mee met het project ‘Levenslicht’ van de bekende kunstenaar Daan Roosegaarde. Het is een tijdelijk monument van 104.000 lichtgevende stenen om de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust te herdenken. Het kunstwerk vormt een verbindend lint tussen alle gemeenten van waaruit Joden, Roma en Sinti zijn gedeporteerd. De samenwerkende Oranjeverenigingen maken een lespakket voor de Katwijkse scholen en een speciaal programma voor alle verzorgingshuizen. Om zoveel mogelijk jongeren in mei bij het bevrijdingsfeest te betrekken, wordt er op 1 mei een dancefestijn georganiseerd met lokale en nationale dj’s in Hangaar 2 op het voormalige marinevliegveld. In de vier kernen van Katwijk staat op 5 mei ook een Vrijheidsmaaltijd op het programma. Na een bevrijdingsconcert op 2 mei, de Nationale Dodenherdenking op 4 mei, het aansteken van het Vrijheidsvuur en een Parade met onder andere historische militaire voertuigen op 5 mei, wordt het bevrijdingsfeest afgesloten met een vuurwerk- en muziekfeest aan de Rijnmond.

Broodjes
De Oranjeverenigingen hebben nog niet alle programmaonderdelen bekendgemaakt. De evenementen die te maken hebben met het thema Engelandvaarders zijn nog niet in kannen en kruiken.
De Katwijkse bakker Haasnoot gaat – mogelijk met hulp van collega bakkers – tienduizend kleine wittebroodjes bakken en uitdelen. Dit ter herinnering aan het Zweedse wittebrood. Het meel voor dit brood dat door het Zweedse Rode Kruis was aangevoerd, heeft in het hongerende Westen van Nederland duizenden mensen het leven gered.

Tickets

Klik snel op deze knop en koop tickets voor de leukste activiteiten tijdens de viering van 75 jaar Vrijheid.

Tickets kopen