Flypast Fokker Four

Impressie artwork

Flypast Fokker Four

Publicatie:

Flypast is de naam voor een ceremoniële vlucht van een groep vliegtuigen of soms een enkel vliegtuig. Op 5 mei zal zo’n vlucht met vier vliegtuigen over de Bevrijdingsweg (Zeeweg), richting de Rijnstraat vliegen. Omdat deze vlucht over meerdere dorpen en steden gaat, is de exacte passeertijd niet bekend. Maar het zal tussen 12.00 en 14.00 uur zijn. Dit zal een extra dimensie geven aan deze feestelijke dag waarop  een grootse Parade door de vier dorpskernen zal trekken.

Net als de geschiedenis van Anthony Fokker (1890 -1939) begon die van de stichting Fokker Four met een rondje rond de kerk. In september 1911 draaide Anthony Fokker boven de Haarlemse Sint Bavo zijn eerste rondjes in de ‘Spin’. Dit zelfgebouwde toestel was het vliegtuig waarmee hij zijn brevet haalde. Precies 70 jaar later vloog een formatie van Fokker S-11 ‘Instructor’ vliegtuigen ter herinnering aan deze mijlpaal in de Nederlandse luchtvaart- geschiedenis wederom om dezelfde kerk. Een spontaan initiatief dat niet zonder gevolgen zou blijven; De toenmalige eigenaren van de ‘Instructors’ vonden de herdenkingsvlucht zo leuk dat ze het idee uitwerkten om vaker te gaan formatievliegen. Een jaar later was de stichting Fokker Four een feit.

De stichting Fokker Four is een organisatie van vrijwilligers die zich ten doel heeft gesteld om een vloot bestaande uit vier historische Fokker S-11 ‘Instructor’ vliegtuigen in de lucht te houden en aan het publiek te tonen. Deze stichting is opgericht op 31 augustus 1982. Fokker Four neemt met een formatie van vier Fokker S-11 vliegtuigen deel aan diverse luchtvaartevenementen in binnen- en buitenland. Op deze manier wordt een belangrijk onderdeel van het nationaal vliegend erfgoed behouden en de (historische-) luchtvaart in Nederland gestimuleerd. De vliegtuigen waren in dienst bij de Koninklijke Luchtmacht van 1950 tot 1973.

De Stichting is ondergebracht bij het Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de luchthaven Lelystad. Veel activiteiten van de Stichting worden dan ook in nauwe samenwerking met het Aviodrome uitgevoerd.

Kijk op 5 mei tussen 12.00 een 14.00 uur regelmatig omhoog en zie daar die bijzondere formatie van vier vliegtuigen overvliegen. De historische Fokker Four.

Tickets

Klik snel op deze knop en koop tickets voor de leukste activiteiten tijdens de viering van 75 jaar Vrijheid.

Tickets kopen