Bevrijdings Taptoe

Impressie artwork

Bevrijdings Taptoe

Publicatie:

In dit artikel vindt u alle informatie over de korpsen die deelnemen aan de Bevrijdings Taptoe op Koningsdag 27 april. De Taptoe zal gehouden worden op sportpark Nieuw Zuid in Katwijk.

CHR. MUZIEKVERENIGING DOOR VRIENDSCHAP STERK, MARCHINGBAND.

De Marchingband behoort tot de absolute top in de amateurmuziekwereld en is door de jaren heen uitgegroeid tot het muzikale visitekaartje van Katwijk. De Marchingband is befaamd om haar aparte sound, die ontstaat door de balans tussen de individuele klankkleuren, welke samensmelten in een eenheid van geluid. Het brede mars- en polkarepertoire, de strakke marsorde en spectaculaire shows maakt de Marchingband tot een graag geziene gast op taptoes en parades in binnen- en buitenland. De Marchingband heeft, naast optredens in eigen land, opgetreden in onder andere Denemarken, Noorwegen, Zwitserland, Canada, Duitsland en Engeland. Veel gouden successen zijn behaald op het Wereld Muziek Concours (WMC) te Kerkrade. Zo ook tijdens dit concours in juli 2017. Daar behaalde het orkest op zowel het onderdeel mars als show een gouden medaille met onderscheiding. Een prestatie waar men enorm trots op is.
De uniformen van de Nederlandse Krijgsmacht in het algemeen en in het bijzonder het uniform van de Limburgse Jagers hebben model gestaan voor het uniform van de Marchingband. De keuze voor een groen uniform levert het korps de bijnaam De Groene Jagers op. Een naam die nog steeds met trots wordt gedragen.

CHR. MUZIEKVERENIGING DOOR VRIENDSCHAP STERK JUNIOREN

Het korps van jonge muzikanten in de leeftijd van zeven tot zeventien jaar uit Katwijk heeft, net als hun ‘grote broer’ de Marchingband, een naam opgebouwd in de wereld van muziekkorpsen en behoort tot de top van de jeugdkorpsen. In 2017 heeft het korps voor het eerst deelgenomen aan het Wereld Muziek Concours In Kerkrade. Het korps behaalde daar een gouden medaille met onderscheiding. Een prestatie waar de junioren enorm trotst op mogen zijn. Deelname van de Junioren aan parades en taptoes in Nederland en omringende landen staan garant voor een muzikaal spektakel vol kwaliteit. Net als de Marchingband, dragen de Junioren een uniform dat is afgeleid van de Limburgse Jagers. Dit jaar vieren de junioren hun 40 jarig bestaan. Later dit jaar worden er een aantal festiviteiten georganiseerd.

EXEMPEL THE BAND.

EXEMPEL heeft als thuisbasis Empel bij ‘s-Hertogenbosch. De vereniging vierde in 2017 haar 50 jarig jubileum en bestaat uit ruim 100 muzikanten uit de midden Brabantse regio verdeeld in drie orkesten; Jong Exempel, marchingband EXEMPEL en stageband NEXT.
Wekelijks repeteert de marchingband onder leiding van dirigent Matthijs Kruik en slagwerk instructeur David Nadon. De mars discipline is in handen van Rene de Roo.
EXEMPEL heeft op het Wereld Muziek Concours (WMC) van 2017 laten zien en horen dat de band tot de top van Nederland hoort. EXEMPEL behaalde voor de vijfde maal een gouden medaille op mars en debuteerde in de hoogste klasse  show, met 88,38 punten, ook met een gouden medaille.
THE BAND presenteert zich in strak zwart gala uniform waarvan de kleuren, in het bijzonder die van de platte pet, verwijzen naar de Brabantse oorsprong van deze vereniging.  Het tweede gala uniform is hier een variatie op met witte broek en witte platte pet.
Met trots speelde EXEMPEL inmiddels meerdere malen voor leden van de koninklijke familie bij gala’s, openingen en gelegenheden. In 2015 heeft EXEMPEL als één van de enige burgerorkesten mogen optreden tijdens de Nationale Militaire Taptoe in Rotterdam. THE BAND speelde meerdere malen belangeloos op de KIKA-taptoe en stond op gerenommeerde evenementen zoals corso Zundert, taptoe Delft en Groningen en de Duitse internationale muziekparade.

SHOW, MARCHING- & CONCERTBAND FLORA BAND

Show- Marching- en Concertband Flora Band is deel twee van de muzikale reis binnen de Flora Band Orkesten. Opgericht op 1 augustus 1968 is de Flora Band een begrip bij organisaties en publiek in binnen- en buitenland. Flora Band mag zich tot de internationale top rekenen. Dit blijkt onder andere uit hun meer dan uitstekende prestaties op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade De Flora Band bestaat uit ongeveer 50 mannen van 15 tot 50 jaar. Hoewel de meeste aanwas bij de Jong Flora Band vandaan komt, komen er ook een heel aantal leden elke week van ver om bij ons te kunnen spelen. De Flora Band is namelijk in hun stijl, muziekkeuze wat betreft show en mars, uniform en uitstraling de meest Engelse onder de Nederlandse show- en marchingbands. De Flora Band gaat uit van een brassband bezetting. De geschiedenis van Flora Band kent teveel hoogtepunten om hier op te sommen. Feit is wel dat de Flora Band bekend staat om hun fantastische agenda; taptoe Breda, nationale taptoe in Ahoy en diverse jaarlijks terugkerende buitenlands trips zijn hier het bewijs van.
Flora Band staat onder muzikale leiding van dirigent Gerben Kralt. Samen met slagwerkinstructeur Robert van den Bosch zijn de mannen muzikaal gezien optreden waardig. Dankzij instructeurs René Ranzijn en Stephen van den Bosch zijn ook de exercitie en choreografie van zeer hoog niveau. Optredens worden geleidt door tambour-maître Chris van Deventer of Maurice van der Plas. De Flora Band trad in 2016 op in het hoofdprogramma van de Nationale Taptoe in Ahoy Rotterdam en recent tijdens de Birmingham Tattoo. Het is niet voor niets dat hun nieuwste show de titel kreeg “Britain’s Best”.

DE SHOW- AND MARCHINGBAND K&G

De Show- and Marchingband K&G, het paradepaardje van de vereniging, is opgericht in 1928 als mondorgelclub, in de loop der jaren omgevormd tot een tamboer-, pijper- en trompetterkorps en sinds de jaren ’70 uitgegroeid tot een orkest met een bezetting van trommels, slagwerk, piccolo’s, dwarsfluiten, saxen, trompetten, trombones, baritons en sousafoons. 
Tijdens de optredens staat het orkest o.l.v. tamboermaître Kevin van Egmond.
Het repertoire bestaat momenteel uit stevige marsen (Engels, Oost-Europees, Amerikaans en Nederlands) voor op straat, showmuziek (thema: “Rock Solid” en “Another Night At The Opera”), finale- en concertwerken.  Het orkest heeft in zijn 90-jarige bestaan deelgenomen aan vele optochten, defilés en taptoes in binnen- en buitenland.
Ook traden zij een aantal maal op voor leden van het Koninklijk huis, o.a. bij het huwelijk van kroonprins Willem Alexander met prinses Máxima en voor de toenmalige president van de USA, de heer Bush sr., tijdens diens bezoek aan Leiden.
In hun van het United States Marine Corps afgekeken uniformen staan de leden van de Show- and Marchingband garant voor perfecte optredens in binnen- en buitenland. Het publiek weet dit altijd te waarderen met veel applaus en het is dan ook niet verwonderlijk dat K&G regelmatig teruggevraagd wordt bij de diverse evenementen. Het stevige geluid is inmiddels bij velen van u bekend en zal met de inzet van leden en instructie nog vele jaren te beluisteren zijn. 

JONG K&G

Jong K&G is opgericht op 1 april 1954 en is in de loop der tijd uitgegroeid tot een toonaangevend jeugdorkest in binnen- en buitenland. De jongens, variërend van 9 tot 16 jaar, treden op tijdens taptoes en optochten én draaien hun hand ook niet om voor een concert. Jong K&G staat bekend om zijn karakteristieke K&G-geluid, exercitie en hun muzikaal hoog niveau. De instructie is in handen van Dennis Hazenoot, Rik Boelee, en Michel Lugtigheid.
De tambour-maître van Jong K&G is Diego Verhaar.
Jong K&G heeft de afgelopen jaren viermaal deelgenomen aan het Wereld Muziek Concours. In 2001 behaalde dit jeugdorkest de hoogste internationale onderscheiding bij de mars-wedstrijden in de Star Division en lieten daarmee menig seniorenorkest achter zich (zie voor meer informatie de pagina “Wereld Muziek Concours“). Op meerdere nationale concoursen heeft Jong K&G diverse prijzen in de wacht gesleept (zie voor meer informatie de pagina “Concoursen“).

DRUM- EN SHOWBAND ADEST MUSICA

Drum- en Showband Adest Musica uit Sassenheim is opgericht op 31 januari 1952. In opzet eerst alleen een harmonie, waaraan later een drumbandafdeling werd toegevoegd. Na de opheffing van de harmonie in 1963 groeide het orkest uit naar de huidige bezetting.
Drum- en Showband Adest Musica telt anno 2019 ruim 55 muzikanten en hoort sinds de jaren ‘80 nationaal en internationaal bij de top. Tijdens het Wereld Muziek Concours (WMC) 2017 in Kerkrade werd dit opnieuw bewezen. Bij de marswedstrijden werd Adest Musica beloond met 94.15 punten, wat voldoende was voor een 4de plaats in de internationale eindrangschikking. Daarnaast behaalde de Drum- en Showband 95.42 punten bij de showwedstrijden, wat een 2de plaats in de internationale eindrangschikking opleverde. Met het WMC showproduct The Composer wordt een volgende fase in de mars- en showsector bereikt, een fase waarin technisch hoogstaande muziek van componist Rogier van Otterloo wordt gecombineerd met een minstens zo kwalitatief hoogstaande choreografie. Adest Musica vat dit samen door het kernbegrip The Next Level.
Buiten kijf staat dat met het hoge niveau van de muziek, gecombineerd met de strakke exercitie en een flitsende show, het korps een onuitwisbare indruk achterlaat. Ook de uniformen, die zijn afgeleid van het tuniek van de Koninklijke Grenadiers, dragen bij tot dit aanzien. Het uniform is er in twee uitvoeringen: een gala uitvoering met donkerblauwe broek en zwarte kolbak en een zomeruniform met witte broek en (platte) witte pet. Maar bovenal vormt het repertoire, de inzet en overtuiging waarmee Adest Musica zich presenteert de echte basis voor het succes!

SHOW- EN DRUMFANFARE METRO SCHEVENINGEN

De Show- en Drumfanfare is het vlaggenschip van de Muziekvereniging METRO Scheveningen. Wat op 1 februari 1954 begon als een tamboer-, pijper- en trompetterkorps is in de dik 60 jaar tijd omgeschakeld naar de huidige bezetting van een show- en drumfanfare.
Tijdens de optredens staat de showband onder leiding van tamboer-maître Sander van Ingen.
In 2018 presenteerde zij met trots een nieuwe show: Summon the Heroes. De wereld van vandaag zou ook best een echte held kunnen gebruiken, toch? Bestrijders van het kwaad. Zij die iets voor een ander over hebben. Waar denkt u het eerste aan bij het woord held? Wie is voor u een held? Robin Hood, Soldaat van Oranje, James Bond? Of veel dichterbij de brandweermannen, politieagenten of militairen? Een thema dat van alle tijden is. Van krachtige muziek uit de strijd tegen het kwaad tot de statige melodieën ter ere van hen die in deze strijd de hoogste prijs hebben betaald. Het zit allemaal verwerkt in dit product. De show is voor de muzikanten een uitdaging, zowel door de muziek, speciaal voor ons geschreven door René Lecki, als door de choreografie van Hans van den Bos. Laat de muzikanten u meenemen in de strijd tegen het kwaad in hun nieuwe uniform, een uniek ontwerp, exclusief ontworpen voor de showband. 
Naast de show die we op taptoes lopen, laten we onze muziek ook graag tijdens streetparades horen. Van Engelse en Oost-Europese marsen tot popmuziek, METRO om u muzikaal te vermaken.

Tickets

Klik snel op deze knop en koop tickets voor de leukste activiteiten tijdens de viering van 75 jaar Vrijheid.

Tickets kopen