Nationale Dodenherdenking

Impressie artwork

Nationale Dodenherdenking

Datum: 4 mei 2020 20:00
Locatie: Herdenkingsmonumenten

Tijdens de herdenking worden de Nederlandse oorlogsslachtoffers herdacht. Dat zijn burgers en militairen die zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog of bij latere oorlogssituaties en vredesoperaties.

De herdenkingsbijeenkomst wordt gehouden in de Dorpskerk in Katwijk aan den Rijn. Het college van burgemeester en wethouders wonen deze bijeenkomst bij. Het kamerkoor Cantilene verleent muzikale medewerking aan de herdenkingsbijeenkomst.

Leerlingen van de basisscholen leveren een bijdrage aan de bijeenkomst. Zij hebben het oorlogsmonument De Leeuw, het oorlogsmonument op de Joodse begraafplaats en het oorlogsmonument voor Engelandvaarders ‘Freedom forwards’ geadopteerd.

Na de herdenkingsbijeenkomst wordt in Valkenburg, Katwijk (Zee en Aan den Rijn) en Rijnsburg bij de oorlogsmonumenten om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen. Vervolgens zijn de kransleggingen. De officiële kranslegging is dit jaar in Katwijk, in aanwezigheid van burgemeester Cornelis Visser.

In Katwijk is er een stille tocht vanaf het gemeentehuis aan de Koningin Julianalaan naar het oorlogsmonument De Leeuw.

In Rijnsburg is er een stille tocht vanaf de Voorhof naar het Oorlogsmonument naast het gemeenschapshuis De Burgt aan het Burgemeester Koomansplein. Na de officiële plechtigheden is er een herdenkingsbijeenkomst in de Grote -of Laurentiuskerk. Leerlingen van basisscholen nemen actief deel aan de bijeenkomst. Zij hebben het oorlogsmonument aan de Kerkstraat, het bevrijdingsmonument aan de Johannes Poststraat en het verzetsmonument op het Burg. Koomansplein geadopteerd.

In Valkenburg is een stille tocht vanuit het Dorpshuis en loopt men naar de erebegraafplaats. Bij de kranslegging wordt medewerking verleend door een detachement van de NATRES.

 

 

Tickets

Klik snel op deze knop en koop tickets voor de leukste activiteiten tijdens de viering van 75 jaar Vrijheid.

Tickets kopen